Sep 28, 2022
Oljer & Utbrenthet

Da jeg ble utbrent famlet jeg rundt i blinde for å finne hva det var som kunne hjelpe meg med å bli bedre form. 

Jeg fant mye forskjellig, jeg var desperat etter å bli bedre, så jeg prøvde det jeg kom over. 

Det jeg ikke skjønte den gangen, var at det å bruke tid….

At det å ta en ting om gangen er nøkkelen til å få mer ro, og mer energi i hverdagen. Når vi roter rundt for å finne noe som kan gjøre oss friske, opprettholder vi stresset. Ikke stress i form av å ha mye å gjøre, men mentalt stress. 

“Jeg MÅ bli frisk! Hvorfor er jeg ikke frisk nå, det er jo gått 6 MÅNEDER!” 

Jeg prøvde Yoga, jeg gikk turer i skogen, brukte telefonen mindre, men jeg klarte ikke være i ro. Inni meg var jeg fortsatt urolig, selv når jeg gikk tur eller prøvde yoga. For ikke å snakke om meditasjon! DET passet ikke meg, jeg er en effektiv og rask person. Så nei, sitte i ro og ikke tenke…? Snakkes!

En dag da jeg satt å scrollet (selvfølgelig) kom jeg over en konto på Instagram med bilde av Bergamot eterisk olje. Jeg ble dratt tilbake i tid, inn i et minne fra da jeg utdannet meg som hudpleier. Jeg ble varm i kroppen, og glad. Jeg kunne kjenne lukten og følelsen jeg hadde den gangen. Åh….det var en fin tid. 18 år siden! 

Litt etter litt kom jeg på hvordan vi brukte oljene i massasje, i hudpleie…. Vi brukte de for å støtte opp under ro, hvile,  for å drenere ødem i kroppen, oppkvikkende og forskjønnende. 

Puslespill brikkene falt på plass. Og jeg bestilte mine første oljer fra doTerra. 

Familiepakken kom, og jeg snufset i vei.

 

Det som er så utrolig spennende med luktesansen vår er at den er med å forme hvordan vi har det, og av den grunn hvordan vi oppfører oss. Dette skjer ubevisst. 

Luktesansen vår er tett koblet med vårt følelsessenter.  Duftmolekyler har direkte motorvei opp til det limbiske system, hvor  nettopp følelsessenteret og senter for minner ligger. (Amygdala & Hippocampus)  

Det er denne tette koblingen er det som gjør luktesansen vår effektfull.

En spesiell duft kan umiddelbart sende oss tilbake i et minne, en følelse.

I og med at det er en så kjapp kobling her - fanges oppmerksomheten vår uten at vi er klar over det.

Har du tenkt over at vi lukter HELE TIDEN. Ikke bare når vi snuser.....

Underbevisstheten vår får med seg luktene rundt oss, uten at vi selv er klar over det, og former måten vi oppfører oss eller har det med oss selv. 

Duft er et kraftig virkemiddel i markedsføring. Fordi duft skaper følelser i oss, og føler vi oss bra- er det større sjanse for at vi handler!

 

FUNFACT:

I USA er det blitt gjort undersøkelser på nettopp dette med duft og påvirkning. De testet hvordan lukt påvirker givergleden vår. Veldedighetsarrangement hvor det ble spredd sitronduft i lokalet var givergleden større…. 

 

De første to månedene brukte jeg Frankincense og Rosemary i diffuseren. Jeg hadde ikke krefter til å bruke de “aktivt” så jeg lot de surre å gå i diffuseren slik at de påvirket meg uten at jeg selv trengte å gjøre noe. 

Hvorfor akkurat Frankincense & Rosemary?

Frankincense blir også kalt “King of Oils”  og det er ikke uten grunn. Denne oljen har vært kjent som medisinplante i India i 2000 år, og er blitt brukt til å behandle hodepine, irritabel tarm, rastløse ben og leddplager.

Aromaen er stimulerende og oppløftende, samtidig som den er beroligende. Duften hjelper med fokus og konsentrasjon samtidig som den kan åpne opp for løsninger, kreativitet og nytenkning. Ved innånding hjelper den på å gi en langsommere og dypere åndedrag, noe som er med på å roe nervesystemet. Dette hjelper med å skape ro og minske stress i kroppen. 

Rosemary hjalp meg med å få bort hjernetåke. Når jeg begynte å bruke den kjente jeg at  gradvis lettet tåken, og jeg klarte å konsentrere meg igjen. Jeg kunne begynne å lese bøker, til og med på engelsk! Noe som absolutt ikke var mulig med hjernetåken i tidlig fase av utbrentheten. Oljen hjelper på å fokusere, og tenke klarere. Og er helt super når det kommer til overtenking! Har du tankekjør - ha rosmarin i diffuseren! 

Så ved å gjøre mindre og gi nervesystemet en dytt med hjelp fra oljene fikk jeg etter hvert jobbet med nervesystemet mitt. Og finner nå ro i meg selv, hvor jeg bare kan sitte og være. 

Hvor fint er ikke det, at oljene gjør jobben for oss - så vi slipper å bruke ekstra energi på å føle oss bedre!